Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli

31 października 2013, 13:13

Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.



Odpalili Oriona

29 października 2013, 10:19

W Orionie, pierwszym załogowym pojeździe do głębokiej eksploracji kosmosu, po raz pierwszy włączono zasilanie. Pojazd został wyposażony w awionikę i włączono prąd. Wstępne testy wykazały, że komputer, system zasilania i system przekazywania danych działają tak, jak się spodziewano


Odkurzacz do smogu

22 października 2013, 13:30

Holenderski projektant Daan Roosegaarde zaprezentował "odkurzacz" do smogu. Prowadzi rozmowy z burmistrzem Pekinu, by przetestować rozwiązanie w nowym parku stolicy Chin. Firma Studio Roosegaarde podpisała już porozumienie w tej sprawie.Zakopana w ziemi cewka miedziana generuje słabe pole elektrostatyczne, które rozciąga się na niebo powyżej. Cząstki smogu są ściągane w kierunku gruntu. Powyżej powstaje krąg czystego powietrza.


Świecący antybiotyk ujawnia miejsce zakażenia

21 października 2013, 10:02

Implanty medyczne, np. wkręty kostne, bywają, niestety, źródłem zakażeń bakteryjnych. Na razie jedyną metodą odróżniania normalnego obrzęku po operacji od wyniku zainfekowania implantu jest wykonanie biopsji. By ułatwić lekarzom pracę, Marleen van Oosten z Uniwersytetu w Groningen zaproponowała jednak wankomycynę znaczoną fluorescencyjnym barwnikiem.


Popcorn sabotuje efekt kinowej reklamy

15 października 2013, 13:04

Jedzenie popcornu w kinie uodparnia nas na wpływ reklam. I nie chodzi tu o zwykłe rozproszenie. Zwykle gdy pojawia się nazwa produktu/marki, nasze usta i język automatycznie zaczynają ćwiczyć wymowę (zaczyna się trening bezgłośnej artykulacji), lecz wg zespołu z Uniwersytetu w Würzburgu, żucie przekąski zaburza ten proces.


Duńska restauracja inspirowana freeganizmem

14 października 2013, 08:44

Nowa duńska restauracja Rug og Stub oferuje klientom dania przygotowane ze składników wyrzuconych przez supermarkety. W ten sposób jej właściciele zamierzają ograniczyć ilość śmieci i zebrać pieniądze na cele charytatywne.


Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?

30 września 2013, 12:24

Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.


Neurotoksyczny aminokwas podszywa się pod serynę

26 września 2013, 10:59

Spożycie wody bądź pokarmu skażonego cyjanobakteriami już od jakiegoś czasu łączono z chorobą neuronu ruchowego (stwardnieniem zanikowym bocznym). Do czasu badań zespołu z Uniwersytetu Technologicznego z Sydney oraz Instytutu Etnomedycyny nie było jednak wiadomo, co dokładnie się dzieje.


© Richard Greenhill i Hugo Elias (Shadow Robot Company)

Robot obok robotnika

17 września 2013, 11:49

W fabryce BMW w Spartanburgu w Karolinie Południowej pojawiły się roboty przemysłowe, które pracują obok ludzi. Dotychczas urządzenia takie uznawano za zbyt niebezpieczne, by mogły pracować ramię w ramię z człowiekiem


Mózgowa identyfikacja

9 września 2013, 12:13

Jednorazowe systemy identyfikacji, np. hasła czy skanowanie tęczówki, sprawdzają się jako metody zabezpieczania dostępu do budynku czy witryny WWW, jednak w niektórych okolicznościach, np. podczas przewożenia cennych dóbr albo w taksówkach/środkach transportu miejskiego, lepsze byłyby metody bazujące na stałym monitoringu biometrycznym. Wg zespołu Isao Nakanishiego z Uniwersytetu w Tottori, w tej roli sprawdziłyby się miniskanery fal mózgowych kierowcy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy